Onze historie banner-bg.svg

Onze historie

divider-4.svg

Café-restaurant Rouwers sinds 1915

Aan het begin van de twintigste eeuw woonde het echtpaar Herman Rerink en Marie Bossink in een kleine boerderij even buiten Ootmarsum aan de weg naar Denekamp.

Herman was behalve boer ook kleermaker, snieder op z'n Twents en omdat zijn naam veelal werd afgekort tot Mans, kreeg hij al spoedig de bijnaam Sniedermans. Hun boerderijtje lag aan de voor die tijd drukke weg van Ootmarsum naar Denekamp en veel 'reizigers' vonden het maar wat prettig dat ze bij Sniedermans een kopje koffie of thee, ja zelfs een borreltje konden kopen. Dat gebeurde wel clandestien, maar wie zou hen 'aanbrengen'?

In 1909 kregen Herman en Marie een officiële drankvergunning en stond niets een verdere exploitatie in de weg. Herman mocht dat helaas niet meer meemaken. Hij overleed te jong en liet zijn vrouw achter met het boerderijtje, met het cafeetje... en met de bijnaam Sniedermans.

Die bijnaam bleef. Daar veranderde ook Herman Rouwers, de tweede echtgenoot van Marie niets aan. Zij trouwden op 7 mei 1915.

Een begrip in de regio

Het echtpaar zag in de 'horecasector' wel toekomst en besloot een klein café te bouwen. Het kwam pal aan de straat te staan, goed in het zicht! Dat gebeurde tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Een vooruitstrevend echtpaar, dat bovendien voor opvolging zorgde. Van hun tien kinderen nam Gerrit Rouwers (1927-2004) het café over. Hij kreeg daarbij uitstekende assistentie van echtgenote Truus Steggink (1932-1994).

Sniedermans werd een bekend café voor vaste klanten, zoals de kloatscheeters, maar ook voor vele passanten. Gezelligheid stond hoog in het vaandel geschreven. En dan het liefst rond de kachel. 

Tijd voor uitbreiding

Bij de nieuwbouw in 1975 werd meteen rekening gehouden met de toekomstige ontwikkelingen. Zo werd het nieuwe bedrijf niet alleen veel ruimer opgezet, maar ook verder naar achteren gebouwd. Dat leverde ruimte op voor parkeergelegenheid en voor toekomstige uitbreidingen. Enkele jaren later kon al een speeltuin worden ingericht.

De derde generatie diende zich in 1986 aan, toen zoon Herman stopte met het werken in restaurants buitenshuis. Langzaam maar zeker nam hij de zaak van zijn ouders over. De achterzaal werd gebouwd. Daar konden partijtjes worden gehouden.

Herman was intussen getrouwd met Jacqueline Meijer en zij besloten in 2006 hun pand met een serre uit te breiden.

De 4e generatie 

Aangekomen bij de vierde generatie, heeft zoon Gerben Rouwers de middelbare hotelschool met succes afgerond. Na afronding van een HBO-studie was Gerben goed voorbereid om het familiebedrijf voort te kunnen zetten. Hierdoor is het voortbestaan van Café-restaurant Rouwers nog vele jaren gewaarborgd.

100 jarig bestaan

Op 7 mei 2015 heeft Café-restaurant Rouwers het 100 jarig bestaan gevierd.
En zo is de Gelagkamer van Sniedermans in inmiddels meer dan honderd jaar uitgegroeid tot Café-restaurant Rouwers dat in Twente en daarbuiten een bekende en vertrouwde naam heeft gekregen!